Dit marinade recept is voor mij nog steeds de beste. Ik heb hem gekregen van onze Indonesische buurvrouw. Het verbaasd mij iedere keer weer wat voor een smaken er vrij komen. Voor de sate gebruik ik vaak varkenshaas of hamlappen met een klein vetrandje voor extra smaak.
Ingrediënten
- 2 uien
- 1 rode peper, fijn gehakt zonder zaadlijsten en zaadjes (met zaadlijsten voor extra pit)
- 2 tenen knoflook
- 1 tl. ketoembar
- 1 mespuntje laos
- 1 tl. zout
- 1 tl. djahe ( 2cm geraspte verse gember heeft de voorkeur)
- 1 tl. tamarinde
- 1 tl goela djawa(of bruine suiker)
- 2 el. margarine
- 2 el arachideolie
- 2 el ketjap (zoet)
Deze hoeveelheid is voor 1 pond Hamlappen
Voorbereiding
Maak de uien en de knoflook lekker fijn en vermeng met alle andere ingrediënten.
Laat de in grote dobbelstenen gesneden Hamlappen er 1 dag in marineren.
Roosteren op houtskool is natuurlijk het lekkerst. Maar dit smaakt in de oven of pan ook uitstekend.
Tip
Maak van de marinade een heerlijke pindasaus. Doe 3/4 pot pindakaas, 2 tl. sambal, 2 el seroendeng en net zo veel water of melk erbij tot de saus de juiste dikte heeft. Laat dit op een laag vuurtje langzaam 5 minuten pruttelen.