Gember

Achtergrond;

Gember kan in de keuken op talloze manieren gebruikt worden. Gember is enerzijds pittig en kruidige en heeft anderzijds ook een frisse, zoete smaak. De verschillende toepassingen en wijzen van bereiding maken optimaal gebruik van dit veelzijdige karakter.

Omdat gember niet in het wild gevonden wordt, is het niet helemaal duidelijk waar de plant oorspronkelijk vandaan komt. Wat wel bekend is, is dat gember al ruim 3.000 jaar geleden in China werd gebruikt, onder andere als geneesmiddel. Gember was waarschijnlijk de eerste specerij die zijn weg vond tot in Europa, doordat gember eenvoudig te vervoeren en conserveren is. Vanuit Europa is gember vervolgens de hele wereld door gegaan. Naast gebruik als keukenkruid wordt gember ook veel als geneesmiddel gebruikt, bijvoorbeeld tegen maagzweren, misselijkheid, of om de spijsvertering te verbeteren. Gember is onderdeel van veel kruidenmengsels, zoals kerrie en speculaaskruiden.

Gember

Gebruikswijze;

De zoete, pittige en kruidige smaak van gember past bij veel gerechten en toepassingen en laat andere smaken vaak beter uitkomen. Bekende toepassingen zijn het bakken van in Chinese, zoetzure gerechten, in Indiase of Thaise curry’s en chutney’s, in gebak, maar ook voor het trekken van thee. Bijna elk land gebruikt gember op een specifieke manier. Zo maken de Britten er onder andere Ginger-ale van. In Nederland gebruiken we gekonfijte (stem)gember in kruidkoek of als beleg op pannenkoeken.

Gember kan het beste aan het einde van de kooktijd worden toegevoegd, op deze manier blijft de smaak behouden. De smaak van gember laat zich goed combineren met andere kruiden en past goed bij Oosterse gerechten, gebakken aardappels, wokschotels, vleesgerechten, etc. Gedroogde gember overheerst niet snel en kan naar smaak worden toegevoegd.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.