Grieks

Pompoen briam (Briám kolokýthi me manitária)


Met dank aan Sancha Schuurs van de Gulle Griek

Ik houd ervan om te koken met de producten van het seizoen. Pompoenen en paddenstoelen zijn onlosmakelijk met de herfst verbonden. In Griekenland maken ze daar pompoen briam (ratatouille) met paddenstoelen mee!

Briám kolokýthi me manitária komt van de Zagoria.

Plakjes pompoen en aardappelen zijn in de oven geroosterd met uienringen van rode uien, grof gehakte knoflook en onder andere tijm en rozemarijn. Paddenstoelen en feta zorgen voor respectievelijk een aardse smaak en een zoutje. En om het extra lekker te maken, strooide ik er geroosterde amandelen en bosuitjes overheen.

Een prachtige kleuren- en smaakpalet!

Wat heb je nodig?

  • 600 gram pompoen –schoongemaakt gewicht in plakjes van ca. 1/2 cm dik
  • 400 gram aardappelen –schoongemaakt gewicht in plakjes van ca. 1/2 cm dik
  • 400 gram paddenstoelen in plakjes
  • 2 rode uien in ringen
  • 2 knoflooktenen grof gehakt
  • 5 eetlepels olijfolie
  • Tijm
  • 1 eetlepel fijngehakte rozemarijn
  • zout en peper
  • 200 gram verkruimelde feta
  • Amandelen, geroosterd in een koekenpan
  • Drie bosuitjes, in ringetjes

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C.

Besprenkel de bodem van een grote ovenschaal met olijfolie. Doe de plakjes pompoen, aardappelen, uien, gehakte knoflooktenen, tijm en rozemarijn, zout, peper en de olijfolie in de ovenschaal en mix alles goed door elkaar. Giet er een half kopje warm water over en zet de schaal 30 minuten in de oven.

Haal de schaal of bakblik uit de oven, vermeng het mengsel met paddenstoelen en zet nog 20 minuten in de oven met de laatste 10 minuten de grill aan.

Serveertip

Strooi er voor het serveren de verkruimelde feta overheen. Bestrooi eventueel met bosuitjes en geroosterde amandelen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.