Koken en wat dan??

Iedereen zegt wel, koken, oh! dat lukt wel. En iedereen weet dat het moet gebeuren. De een houdt ervan en de andere heeft er een hekel aan. En er zijn er die nog nooit gekookt hebben en ook niet weten hoe dat moet.

kokenDe meeste hebben het geleerd van hun moeder en die weer van hun moeder enzovoort, enzovoort. Bij de meeste mensen is koken dan ook een vastgeroeste gewoonte. Zoals woensdag gehaktdag en ga zo maar door. Veel mensen weten niet of willen niet weten dat koken ook meegaat met de tijd en dat er steeds weer vernieuwingen zijn. En door die vernieuwingen koken erg leuk is geworden. Ook op deze site willen wij graag aandacht besteden aan het moderne koken en mensen de gelegenheid geven het te leren.

1324764Natuurlijk moet je beginnen met een goede basis. Die bestaat uit een aantal standaard materialen. Je kunt heel goedkoop een startset aanschaffen maar veelal ben je daar al snel uitgegroeid. Je kunt beter iets meer uitgeven en er langer plezier aan hebben. Het spreekwoord “goedkoop is duurkoop” is zeker in de keuken een ding. Neem de tijd en breng een bezoek aan een kookwinkel en laat je goed adviseren. Iedere kok heeft zijn eigen manier van koken en U dus ook. Ga met dat advies en je eigen gevoel in de kookwinkel aan de slag en maak je wensenlijst op.

Ben je geslaagd? Dan kan het echte werk gaan beginnen. Deze site voorziet je van de nodige recepten maar die kun je pas gaan maken als je weet wat een aantal kook technieken zijn. Hieronder zetten wij er een aantal op een rijtje.

Kookkunst

is de kunst om voedsel en dranken te bereiden, waarbij de nadruk ligt op de smaak. Dit gaat daarmee verder dan koken om slechts te voorzien in de voedselbehoefte. Er zijn naast koken nog vele kooktechnieken en ingrediënten die met elkaar kunnen worden gecombineerd tot diverse gerechten en keukens.

Geschiedenis

Koken, evenals andere bereidingswijzen van voedsel, had in prehistorische tijden als doel de tijd dat voedsel bewaard kon worden te vergroten. Smaakverbetering werd al snel een tweede doel.

In de tijd van de Grieken ontstond koken als kunst. De Romeinen namen dit van de Griekse beschaving over en met de invoer van een grote diversiteit aan producten uit alle delen van het rijk kwam de kookkunst tot bloei. Na de ondergang van het Romeinse Rijk, in de middeleeuwen, lag de nadruk op het bereiden en eten van vlees en drinken van bier. Pas in de renaissance kwam er weer meer aandacht voor een gevarieerdere en verfijndere kookkunst.

In de twintigste eeuw kwam de nadruk sterk op behoud van natuurlijke smaak, vitaminen en mineralen te liggen.  Ook kwam er meer aandacht voor het terugdringen van de hoeveelheid koolhydraten, vetten en suikers in voedsel. Het belang van de verbrandingswaarde van tijdens de maaltijden opgediende spijzen, uitgedrukt in calorie of joule, nam in de meeste westerse landen af door de veranderingen in arbeidsomstandigheden en de sterk vergrote hoeveelheid voedingswaar. De trends volgden elkaar daarna snel op: eerst was het versieren van het bord belangrijker dan wat men bereidde (en de hoeveelheid die werd opgediend). In de jaren negentig van de 20e eeuw waren Mediterraan koken, fusion (een mengsel van de Aziatische en westerse keuken) en ‘stapelen’ (het stapelen van ingrediënten tot een torentje) in de mode. Daarnaast bleef er een grote vraag naar gevarieerd, traditioneel en natuurlijk koken. Deze eeuw rukt het gemaksvoedsel op dat vaak al voorgekookt is en snel tot maaltijd kan worden verwerkt. De term kookkunst is hier nauwelijks aan de orde.

Veel Europese landen hebben de invloeden van de oude koloniën verwerkt in hun keuken. Zo is in het Verenigd Koninkrijk de invloed van de Indiase en de Pakistaanse keuken groot, in Nederland de Indische en Surinaamse keuken.

Hoofdmaaltijd

 Bij thuisbereiding kan een uitgebreide maaltijd bijvoorbeeld bestaan uit soep, daarna een hoofdmaaltijd in de vorm van een vlees- of visgerecht en daarna een nagerecht. In een luxe restaurant bestaat een gastronomisch menu soms uit zeven gangen of meer. Vooraf kan men een aperitief nemen, een wel of niet alcoholisch drankje met een klein (hartig) hapje.
  • Voorgerecht: soep, bouillon, hors-d’oeuvre of cocktail
  • Hoofdgerecht: ovenschotel, barbecue, groente, vleesgerechten, visgerechten, wildgerechten, kipgerechten, gevogelte, pastagerechten, rijstschotel, fondue, pannenkoek, raclette, maaltijdsalade, stamppot of een vegetarisch gerecht
  • Sorbet: een gerecht – meestal op basis van ijs en fruit – tussen de gangen door om de eetlust te stimuleren en de maag te laten rusten.
  • Bijgerecht: salade of compote
  • Nagerecht: een vaak zoet gerecht om de maaltijd af te sluiten; pap, ijs, pudding, kaas of fruit

Middagmaaltijd

Ook de middagmaaltijd wordt beïnvloed door zowel externe als persoonsgebonden factoren. In Vlaanderen en Nederland wordt er ’s middags meestal koud gegeten, zodat er ’s avonds met het gezin genoten kan worden van de warme maaltijd. Meestal houdt men het ’s middags bij een soepje met enkele boterhammen of een salade. Ongehuwden en zakenlui durven regelmatig ’s middags op restaurant te gaan, waar dan een warme maaltijd wordt genuttigd.