Koriander (Coriandrum sativum)

Koriander lijkt op peterselie, maar komt vaak voor in oosterse gerechten in plaats van mediterrane gerechten. Het verse blad kan gebruikt worden voor salades en oosterse gerechten. Ook de zaden en bloemen van koriander zijn eetbaar.

Koriander kweken

koriander

Koriander is een makkelijk te kweken kruid en is met voldoende zon al in 2-3 maanden klaar om geoogst te worden. Koriander zal ongeveer 60 cm hoog worden.

Koriander zaaien

Zaai koriander vanaf maart tot en met april onder glas. Als je koriander direct in de tuin wilt zaaien wacht dan tot april als het buiten warm genoeg is. Houd voor het zaaibed rekening met een plantafstand van 5 centimeter en een rijafstand van 25 cm voor optimale groei. Koriander kan dan tot eind juni buiten gezaaid worden.

Koriander oogsten

Koriander heeft er 50 dagen voor nodig om van kiemplantje uit te groeien tot een volwassen koriander plant. Koriander groeit snel weer aan en kan een oneindige voorraad verschaffen mits het hart van de plant wordt heel gelaten. Bij het oogsten van koriander gebruik je de bladeren. De bladeren kan je het beste met een mesje fijn snijden voor het in een gerecht te verwerken. Pluk de grote al volgroeide bladeren aan de buitenkant van de koriander plant. Laat de jonge bladeren en de bladeren bij de kern van de koriander plant zitten. Pluk de bladeren het hele jaar door, maar geef de koriander plant ook de gelegenheid om door te kunnen groeien. Als je teveel balderen oogst of deze afsnijd met een bot mes kan de plant teveel stres krijgen.

Koriander bloemen

Koriander bloemen.

De bloemen van koriander hebben een sterke aantrekkingskracht op insecten. De steel van koriander splits zich op in een netwerk van kleine steeltjes met wit-gele bloemetjes. Als je de koriander bloemen wilt eten kan dat en ook staan ze mooi als versiering op een bord.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.